Publicerad den

Give-away!

Nu är det snart ett nytt år och tänkte det var dags att få lite inspiration vad man kan förkovra sig i. Du har chansen att få boken Primitive Technology av David Wescott. David började lära ut primitiveskills med Larry Dean Olsen (författare till Outdoor survival skills) för nästan 50 år sedan så han är minst sagt gammal i gamet. Boken är uppbyggd av mindre artiklar i följande ämnen: Vad är experimentell arkeologi, eld, Ben, sten och trä, Fibrer, Projektiler, Konst och musik. Denna bok är en bra grund för er som vill tillverka egna saker och kanske få en djupare förståelse för en del inom bushcraften som kommer från forntida teknik. För att få en chans att få denna bok behöver du gå in på Craft by Karlssons facebooksida dela det här inlägget som finns där, gilla Craft by Karlsson och Bushcraft Sverige, samt skriva en kommentar på det här inlägget. Så alltså 4 saker 🙂Lycka till och hoppas att vi kan ses och skapa ihop!

Länkar till Craft by Karlsson och Bushcraft Sverige:
https://www.facebook.com/CraftbyKarlsson
https://www.facebook.com/bushcraftsverige

Vinnare meddelas efter 20210108

Publicerad den

Dags att flytta

Bäckedals Folkhögskola och Sveg har de senaste 2 åren varit mitt fasta geografiska punkt. Från början var tanken att jag skulle läsa forntida smide 1 år och sedan ge mig ut på en nomadisk resa. Nomadlivet blev lite mindre än planerat och mest på sommaren. Jag har alltid varit barnsligt förtjust i att upptäcka och lära mig nya saker. Så det blev så att jag valde att studera MNT (Människa Natur Teknik) en termin sedan valde jag att köra en termin fördjupning med inriktning på fällor och fångst. Under de här 2 åren träffade jag rätt mycket människor och några av dem var riktiga guldkorn. En av dem var Niklas Karlsson a.k.a. ahardslojdlife som utöver slöjdandet håller på med byggnadsvård/hantverk. Detta sådde ett frö i mig och jag kollade upp byggnadshantverk lite mer och kom fram till att detta var just något jag vill komplettera mina uppdrag in Craft By Karlsson med. Efter en lite nervös sommar fick jag beskedet att jag hade blivit antagen till en kandidat utbildning i bygghantverk under Göteborgs Universitet.

Detta innebar ju att jag var tvungen att flytta ut från skogen till en närmare skog eller något annat alternativ. När jag för andra året i rad var skärslipare i det pittoreska samhället Hällekis vid Kinnekulles fot stod och slipade knivar slog det mig. ”Det är ju här jag vill bo”. Jag la ut en efterlysning på boende och fick nästan direkt nys på en liten banvaktarstuga som kunde vara ledig. Åkte dit och tittade och blev förälskad direkt. Den hade det jag ville ha; utedass, körsbärsträd, nära till Värnern, massa hassel, trädgårdsland och det viktigaste av allt en vedspis. Bonus utöver detta är att jag kommer även få en massa hjortskinn. Platsen lämpar sig även till att köra mindre kurser på och ligger vid dom äldsta ekarna i hela Kinnekulle.

Har inga bra bilder på stugan än för när jag var där öste regnet ner, men det kommer. Sitter redan och planerar in ett par olika kurser som jag kommer lägga ut snart. Dessa kommer sannolikt äga rum i början på oktober så håll koll på hemsidan och facebook. Du kan även anmäla dig till Skogspost där jag skriver när jag lägger till nya kurser och lite annat.

Publicerad den

Fiskekurs

I helgen var det dags för fiskekurs. Det blev en helg med mycket skratt och rätt mycket fisk, dock rätt små.

Vi träffades på fredagen och efter att vi slagit läger, haft en kortare genomgång gick vi direkt på att fiska. Det blev några stycken så in på småtimmarna tog vi och rökte mört och abborre. Till någras förvåning så smakar mört mycket bra och har ett oförtjänt dåligt ryckte här i Sverige. Vi rökte med alspån.

En deltagare var upp vid kl 5 och gick på morgonfisket och det gav utdelning i abborre och mört. Denna dag så tillverkade vi fiskestickor i olika utföranden, gick genom alternativ till fiskelina, olika fiskemetoder och för de som ville fanns möjligheten att göra krok i skiffer. På kvällen så rökte fisk med enris.

Det var en grym helg, trots värmen så fick man mycket energi och blev inspirerad till att vara ute mer i naturen och att fiska mer. Intresset för denna kurs var stort så jag har lagt till ett tillfälle till nu i augusti att gå den.

https://www.craftbykarlsson.se/produkt/fiske/

Publicerad den

Fällor och skiffer

Jag har bytt namn på en kurs för att det bättre ska stämma överens med kursinnehållet. Den heter nu ”Fällor och skiffer”
Vi kommer under 2 dagar göra olika typer av fällor vilket ställer krav på ens hantverk för att de ska fungera som de ska. Här gäller det även att träna upp sin hastighet lite eftersom när det kommer till fällor är antalet fällor en av variablerna till en lyckad jakt.

Under kursen finns möjlighet att göra autentiska föremål i skiffer så som krokar, spjut- och pilspetsar eller knivar i skiffer då det finns bilder och underlag från fynd i Sverige.

Kursen finner du här: Fällor och skiffer

Publicerad den Lämna en kommentar

Craft By Karlsson tar med elden online

Nu så lanserar jag onlinekurser och föreläsningar. Detta är helt nytt för mig och jag ska inte sticka under stolen med att jag hellre gör sånt här ”på riktigt”. Men jag har testat det nu ett antal gånger och är väldigt positivt överraskad.

Det fungerar väldigt bra och är roligt. Enkelheten att kunna nå ut och för många att nå mig är otroligt trevlig. I skrivande stund finns det 2 föreläsningar och en kurs att anmäla sig till. Jag har valt att använda Microsoft Teams eftersom det är gratis för deltagarna och programmet är väl integrerat med office vilket gör det väldigt smidigt att dela med sig av dokument och även visa dessa under lektioner och föreläsningar.

För att delta behöver man en uppkoppling via någon mobil enhet som telefon eller platta alternativt en dator. Sedan behöver man ladda ner Microsoft Teams. När man lägger en order så får man ett meddelande med en länk till en grupp där man sedan blir tillagd i den lektion eller föreläsning man har valt. Sedan väljer man om man vill vara med på videolänk (gäller endast kurser) eller via ljud alternativt bara sitta och titta och lyssna.

De föreläsningar som finns att tillgå i skrivande stund är Bushcraftens historia och Krisberedskap genom friluftsliv. Sedan finns spårning som onlinekurs där man lär sig teoretiska grunder i spårning som hjälper till att man kan börja träna spårning.

Du hittar kurserna här

/Tobben

Publicerad den Lämna en kommentar

Corona tvingar oss att tänka om

När jag 1997 höll min första kurs i Överlevnad visste jag inte att jag 21 år senare skulle starta en egen firma och erbjuda en mängd olika kurser. Idag är det faktiskt 2-års jubileum från det att jag startade Craft By Karlsson.

Framtiden är svår att förutse och ingen av kunde tänka oss att en liten baskilusk i form av Corona skulle påverka de flesta av oss så mycket och vi som jobbar inom friluftsliv är inget undantag. Craft By Karlsson följer självklart de instruktioner och riktlinjer som utfärdas och ser till att genomföra verksamhet på ett säkert sätt. Detta är inget nytt för oss.

Rent praktiskt är det inga större förändringar för kurser och aktiviteter eftersom de redan är såpass exklusiva med ett fåtal deltagare. Däremot utgår vissa moment som matlagning tillsammans, vi delar inte bivack på överlevnadsdygn med mera.

Det största påverkan är att en mängd evenemang har ställts in vilket i sin tur gör att schemat minst sagt numer är rätt luftigt. Detta genomför att det under sommaren kommer spelas in en del filmklipp samt tanken är att kunna erbjuda kortare lektioner och även livesändningar. Lektionerna kommer genomföras via Microsoft Teams till ett mycket förmånligt pris. Den största skillnaden mellan Teams och livesändningar är att i Teams kommer vi ha en interaktivt möte där det är lättare att ställa frågor, få tips och instruktioner eftersom vi ser varandra i en videokonferens. Det går även att stänga av videon och mikrofonen om man bara vill luta sig tillbaka och titta.

Nu finns det möjlighet till att skriva upp sig för att få Skogspost med information som till exempel när onlinekurserna startar och när nya kurser och träffar läggs ut.

Länk till Skogspost: http://eepurl.com/gYQfFb

Ta vara på den mertid många av oss nu har fått. Upptäck näräventyret! Utforska naturen runt omkring dig, ta med en fältflora och artbestäm växter, försök att hitta ätliga växter. Boken Vildplockat av Niki Sjölund är väldigt trevlig att utgå ifrån när man går på skattjakt efter växter. Leta efter spår (både människor och djur) och försök följa dom. Packa in några smörgåsar i smörpapp, grabba tag i Moran och gör en utflykt.

Happy Bushcrafting(-)people!

Publicerad den Lämna en kommentar

Första hjälpen – akut omhändertagande

I och med Corona har vi blivit smärtsamt medvetna om att vi själva kan drabbas av olyckor, sjukdomar och kriser. Dock så tror jag att just denna medvetenhet kan leda till något positivt, i direkt närtid att vi följer de instruktioner vi får av myndigheter med flera. Även att vi förhoppningsvis förbereder oss lite mer för att kommande påfrestningar ska bli lättare att hantera för oss. Jag är en förespråkare av kunskap och färdigheter i första hand. Dessa kommer vi få med oss även om vi snabbt måste lämna den plats vi befinner oss på. Det är slående hur lite saker människor som har hamnat en typ av krissituation har fått med sig. Ofta är det bara ett par plastpåsar. Så att ersätta kunskap med saker kan vara en falsk trygghet. Man kan inte heller bli bra på allt, vi har helt enkelt varken tid eller ibland fallenhet för det. Detta medför att vi behöver hjälpa varandra när det skorpar till sig. Så ska du bunkra så bunkra sociala kontakter.

Självklart så finns det saker som underlättar vårt liv och kan vara svåra att ersätta från exempelvis naturen. Jag har nedan skrivit ett förslag på ett litet sjukvårdskit som man med fördel kan komplettera med exempelvis en CAT (Avsnörande förband). Mediciner har jag inte heller tagit med utan det väljer man själv. Glöm inte att ta med exempelvis Dimor om man skulle få diarré.

Viktigast är som jag skrev tidigare är kunskap, vet du inte hur du ska använda utrustningen spelar det ingen roll. Viktigt är även att träna/använda utrustningen till vardags också.

Det här kitet är det som jag delar ut till deltagare på kursen ”Basic 3 – Akut omhändertagande i fält” där man får lära sig att ta hand om vanliga skador och förebygga dom. Även en del ovanliga med farliga skador går vi också genom som exempelvis stora blödningar.



Sjukvårdskitet består av:
Allt är packat i en vattentät packpåse röd med tryck First Aid

Steri-strip – För att tejpa större/djupare/glipande sår
Compeed skavsårsplåster 2 st
Dauerbinda – elastiskbinda för allt från stöd till att stoppa katastrofblödning
Första förband

Handsprit – rengöring av händer och utrusning
Leukoplast 5 cm – tillverka plåster, förbygga skavsår, säkra skavsårsplåster med mera
Plåster paket – 10 st sårtvätt och 20 plåster

Steril kompress – 5 st. sårvård och att göra egna plåster
Nagelsax – för sårvård, klippa naglar och material
Pincett spetsig – sårvård, stickor/flisor med mera
Tick 2 – fästingplockare, underlättar att plocka fästing på sig själv och andra

Vätskeersättning

Vätskeersättning är den enskilda behandling som har räddat mest liv här i världen. Jag har vid ett flertal tillfällen upplevt att den ersättning man kan köpa som exempelvis brustabletter kan vara för ”skarp” för magen när den som får den är riktigt sliten. Mät gärna upp ängd hemma i till exempel hand flatan för att se hur mycket ½ tsk salt, ½ bakpulver och 1 msk socker är för att kunna blanda ersättningen utan mått.

1 liter vatten
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
1 msk socker

Kommande kurs i akut omhändertagande finner du här. Som medlem i Bushcraft Sverige erhåller du en rabatt på 50%

https://www.craftbykarlsson.se/produkt/basic-3-sjukvard-i-falt/